Pages

Saturday, 28 September 2013

Memento: Taaruf Week 2013/2014




Bismillahirrahmanirrahim
Syukur ke hadrat ilahi, dengan izin dan limpah kurnianya dapat juga entry ni ditulis. all about #Taaruf Week #Speta #Photography

Macam mana boleh jadi komiti taaruf ni
Waktu mula- mula masuk CFS dulu, memang berhajat nak jadi committee Tawe. Tapi hasrat tu bertukar setelah kepenatan menjadi MRC kat CFS ni. Jadi, aku pun planlah untuk cancelkan je niat aku jadi komiti taaruf ni sebabnya aku nak berehat sepuas-puasnya sebelum masuk balik ke CFS as a second year. At that time roommate aku ambikkan borang komiti dan letak atas meja aku, terus aku sumbat borang tu betul-betul dalam ceruk laci. Tapi, atas desakan, asakan dan pujukan orang sekeliling, aku pun at last isilah borang jadi komiti. Hasilnya, I am not chosen. So happy la kan campur sedih sikit. Tapi, beberapa hari lepas list name committe ditampal, Abang Adzharye call aku. Dia mintak aku tolong gantikan dia jadi komiti sebab jarak masa habisnya final exam dia sehinggalah ke Taaruf Week, sangatlah panjang. Rumah dia kat Sarawak, then tak kan lah nak isi LIDV duduk kat CFS ni lame-lame. Balik Sarawak lagi bagus kan..So, aku pun dengan sukarelanya pun bersetuju menggantikan dia. Pergi STAD, ambik surat and terus bagi nama kat Kak Sheila, staff kat STAD. Itulah kisahnya..

rambut pendek gilerr time ni..bak kata mak, macam komando pun ade. tu la, pi gatai lagi potong sampai empat



Wayang Kulit Manusia Bergerak

Sepert biasa, komiti Taaruf Week perlu menghadirkan diri ke Induction Course (Kursus Induksi) selama seminngu. Sewaktu induction, moment yang paling tak boleh aku lupakan adalah bila aku terpaksa merelakan diri menjadi wayang kulit bergerak demi memenuhi permintaan ahli kumpulan aku sewaktu induction tu. maluuu giler bak hang. Bukan ape, group lain rilek je buat show wayang kulit pakai kad manila serta beberapa kit kreatif yang dihasilkan sendiri. Tapi group aku, berpikir bapak di luar kotak kot. Lepas habis je persembahan wayang kulit tu, aku dan beberapa orang lagi membuat aksi spontan lagi menghiburkan jujai di atas pentas. Siapa yang ada kat AMF sewaktu hari kejadian, taulah dengan lebih detail mengenai babak tersebut. Malas aku nak story panjang-panjang. I am shy. But, up to now, I still remember that moment well.


Library Tour --> Photography
Untuk makluman semua, dalam biro special task, kami dibahagikan kepada empat lagi biro kecil iaitu unit MC dan Talk, Modul, Photography dan Library Tour. Namun begitu, disebabkan slot Library Tour telah disingkirkan daripada tentatif Taaruf Week, automatically unit Library Tour pun terbubar secara rasminya. Unit tersebut bertukar menjadi Unit Post Registration. Pada asalnya, aku ditempatkan di dalam unit Library Tour. But, due to some mistakes sewaktu pembacaan nama ahli unit, nama aku tertukar dengan seorang lagi ahli unit SPeta. Aku sebenarnya di dalam unit Photography. Jadi, selepas dimaklumkan mengenai perkara tersebut, berpindahlah aku ke unit Photography.



Setiausaha Unit

I dont know each time I am in the society, people always love to choose and point their finger to me to be the Secretary. Begitu juga sewaktu Kursus Induksi ni. Biasa lah kerja SU, make sure action plan, master plan, flow plan lengkap tersedia sebelum diserahkan ke Setiausaha Agung aka Zahier (SU unit SPETA). Sorry Zahier sebab terpaksa layan karenah saya yang bermacam macam ni. Tapi tak pegang lama pun jawatan ni. At last, aku mintak tolong Asna gantikan aku jadi SU. Mengada-ngadanya aku ni. Hanya disebabkan SU unit lain adalah perempuan dan sekelumit sifat malas ketika itu, aku menyusahkan segelintir pihak. Sory you all. Sorry sesangat. 

Audio Lab yang dingin

Bersyukur sungguh aku kerana dapat menjadi unit ni sebab kami hanya bertugas di Audio Lab sahaja. Audio Lab ni sememangnya sudah menjadi tempat photoshoot untuk gambar matric card. Untung ada air conditioner kat situ. Sesekali dapatlah aku merasai dinginnya Kutub Utara dan Kutub Selatan.



Tutor ikat tali leher

Sewaktu Taaruf week, brothers belum dapat lagi tali leher diaorang. So, terpaksa Br Aiman Azahan meminjamkan kami, tali leher dari STAD untuk dipakai sewaktu Smart Card Photography session. Then macam-macam soalan dan kerenah la yang berlaku. Ada yang terbawa balik tie STAD tu balik mahallah la. Lepas habis tangkap gambar, ada yang terus cabut sampai habis tie tu. Terpaksa ikat balik semula. Kenapa lah adik pi cabut tie tu sampai habis. Kalau ade machine pengikat tali leher kat sini tak pe lah jugak. Ade yang tanya bila diaorang boleh dapat tie lah. Ade yang tanya kenapa diaorang tak dapat tie lagi lah. Ade jugak yang bertanya boleh pakai tie sendiri ke dan bermacam-macam lagi soalan yang aku reply dengan sabarnya. Bukan apa, beratus ratus yang datang tangkap gambar tu bertanya, sampai aku dah bosan nak bagi jawapan yang sama..ha..ha..anyway, aku rasa better pakai tie UIA kan. Smart la sikit. Tapi kalau pakai tie biasa pun okay je. Atas arahan pihak atasan, aku hanya menurut perintah. Pihak atasan suruh pakai tie UIA, suruh je la diorang pakai tie UIA. Perkara yang kecil dan remeh tidak usah diperbesar-besarkan. Namun, muncul pula tugas baru iatu menjadi tutor kepada sisters unit Photography yang minta diajar cara-cara nak ikat tali leher. Senang je ajar dioarang ni sebab cepat tangkap. Lepas ni kalau dah kawin, bolehlah ikatkan tali leher suami masing masing..ke..ke..ke..





Belajar kod negeri pada nombor IC
Ini adalah hobi baru Kak Dayah. Lepas je diaorang tangkap gambar, temporary matric card diaorang akan ditick bagi menandakan bahawa diorang sudahpun mengambil gambar matric card. Jadi, bagi mengisi masa, Kak Dayah pun akan tanya kat brother and sisters yang tangkap gambar tu diorang asal dari mana dan akan tengok kat kod negeri pada nombor IC diaorang. Secara tak langsung, benda baru dipelajari. memang terbaik lahh! 


Taklifat semasa Taaruf Week
Waktu induction, time kitaorang duduk dalam unit masing-masing tak buat apa-apa, Kak Dayah ada sampaikan dua taklifat for our unit which is solat dhuha and istighfar. Waktu post mortem, Kak Yam ada jugak pesan untuk tak tinggalkan mathurat. But, Abg Fizi and Kak Dayah cakap, benda tu bukan taklifat. Tapi, ia dinamakan ????, entah la aku pun dah terlupa term dia apa.


Suka la baca komen-komen korang
At that time, kami duduk dalam unit tu. adalah beberapa game yang kami buat. Aku paling suka game yang lipat-lipat kertas tu and then tulis apa yang korang pikir pasal diri orang tu. Then, pass kat orang sebelah untuk dia tulis jugak pasal orang tu. Tapi sayangnya, aku kehilangan kertas tu. Dah terlupa aku letak kat mana. But, aku still ingat apa yang diaorang tulis. Rata-rata, apa yang diaorang tulis tu dah boleh agak dah dan memang betul pun. Tepat, precise but not so accurate la about me, as u do not know me 100 percent kan..ha..ha..





dan bermacam-macam lagi mengenai Taaruf Week from my steoroscopic point of view. Actuallly, macam-macam benda lah yang berlaku, penat dah nak menaip kat sini. Anyway, terima kasih pada semua yang menggalakkan, memilih, menemani aku sepanjang menjadi komiti Tawe ni. Memori yang sangat indah tercipta bersama korang. Ada yang suka dan ada yang duka. Tapi, kita tetap bersama. Rindu nya korang semua. 

Juniors from Integomb, all the best in UIA

Maafkan aku andai ada salah dan silap sepanjang menjadi komiti taaruf ni. Actually, aku just komiti biasa je. Bukanlah mainboard ataupun sub committee untuk mana-mana biro. Jadi, tak banyak pun pengalaman yang dapat dikongsikan. Then, I end this entry with a question

"next year nak jadi committee lagi tak??" 

my small Smart Card Photography Team (8 person in total)
Firdaus, Kak Izzati, Wahid, Kak Dayah (Assistant Head), Abg Fizi (Head), Farah, Munirah, Asna (SU)



tidak dilupakan, abang dan kakak photographer sekalian, good job!



last but not least, game and KFC


Have you thought about
Why we look the same?
Why we feel the same?
Don't tell me it's by chance


Oh, you're my brother
You're my sister
We're one big family
Just one big family


It doesn't matter if you live far away from me
You feel I feel, you bleed I bleed, you cry and I cry


We sleep and dream
Sometimes we're sad, sometimes we're happy


You breathe I breathe
We love, walk, talk and we smile







kebaikan menjadi komiti Taaruf Week?
- dapat pahala, sekiranya ikhlas 
- dapat menambahkan kenalan dan merapatkan ukhwah
- dapat elaun $$ (mata duitan) ke..ke..ke..
- dapat pengalaman
- sharpening your soft skill
- masa digunakan ke arah perkara-perkara yang lebih berfaedah
- membantu meringankan beban staff, pok cik dan mok cik guard, student, ibu bapa serta yang sewaktu degannya
- dan lain-lain kebaikan that you can discover yourself
- one more thing that I forgot which is, you will be appreciated..ha..ha..


Thank you! Syukran jazilan! Yeay, waktu ni rambut dah tumbuh banyak :D

Special Task..Special Task (2X)
SPETA...special!!! (2X)
Kabbbara Yukabbiru Takbir..Allahu Akbar!
(memorable cheer)

5 comments:

  1. Salam singgah, pernah mohon jadi committee tapi tak dapat. Jiha kenal dua orang kakak dalam gambar tu. Ceria saja menyambut kedatangan adik-adik... tawe 3rd intake ada lagi. Tapi, ada plan lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, tahun depan boleh apply lagi. InsyaAllah dapat.

      Delete
  2. aaaa rindunya time TaWe... huhu :'(
    btw nice entry fahmi :)

    ReplyDelete
  3. bagus menyertai aktiviti yang bermanfaat sebegini.. :D

    ReplyDelete

Thank you for your feedback. Any request or inquiry, you may email me at zulfahmiazhar94@gmail.com

Regards,
Femmy