Pages

Wednesday, 6 November 2013

Cara Tambah Margin Dekat Blog


Oklah..actually, aku nak berkongsi lah serba sedikit kat korang dua tutorial blogging yang aku apply kat blog ni semasa mengedit-edit blog ni tempoh hari. Pertama, tutorial meletakkan iklan nuffnang bawah header dan kedua, tutorial menambah margin bahagian atas dan bawah blog. Bagi tutorial pertama, korang boleh klik SINI untuk tahu lebih lanjut. Bagi tutorial kedua, let me explain to you in brief. Are you ready? Okay, let's begin.


Tambah margin bahagian atas blog

1) First, pergi kat template --->edit html

2) Kedua, tekan Ctrl +F (serentak), cari kod ni

</head>

3) Ketiga, paste kod kat bawah ni sebelum kod </head>

<style type='text/css'>
.content-inner 
margin-top: +60px !important; 
}

</style>


4) Keempat, PREVIEW dulu. Kalau menjadi, baru tekan SAVE



Tambah margin bahagian bawah blog

1) First, pergi kat template--->edit html

2) Kedua, tekan Ctrl +F (serentak), cari kod ni

</footer>.

3) Ketiga, paste kod kat bawah ni sebelum kod </footer>

<style type='text/css'>
.content-inner 
margin-bottom: +60px !important; 
}

</style>

4) Keempat, PREVIEW dulu. Kalau menjadi, baru tekan SAVE


5 comments:

  1. tambah margin menjadikannya nampak lebih kemas erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nampak cam tu la Kak Yumida..he..he..

      Delete
  2. owh.. ada kelebihan ke kalau buat macam ni..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak lagi kemas kot. tapi hari tu, saya ade baca satu blog omputih ni, dia cakap kalau kita besarkan margin tu, dia akan bagi kesan buruk kat trafik and SEO blog. saya jenis yang tak kisah sangat pasal trafik and SEO ni sume, so saya buat je. he..he..

      Delete

Thank you for your feedback. Any request or inquiry, you may email me at zulfahmiazhar94@gmail.com

Regards,
Femmy