Pages

Wednesday, 5 August 2015

Tutorial PRAAT: Menaip Phonetic Transcription di Text Grid dan Cara Zoom Boundry

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum w.b.t. Tutorial PRAAT hari ni pulak, aku nak bagi tau macam mana caranya untuk menulis phonetic transcription dekat text grid

Macam yang korang sedar, keyboard kita ni bukanlah dicipta berdasarkan simbol phonetic. So, untuk hasilkan certain phonetic symbol, kita kena taip beberapa rangkaian perkataan dan symbol dekat keyboard kita untuk menghasilkan phonetic symbol yang diingini.

So, macam mana nak tau simbol-simbol tu. Ok, macam ni caranya. Mudah je. First sekali, korang pergi dekat Help. Pilih Phonetic symbols


Then, dia akan keluar lagi satu window macam kat bawah ni yang menunjukkan phonetic symbols untuk consonants, vowels and diacritics


Klik pada link yang korang nak dan later on dia akan keluar senarai symbol yang korang kena taip untuk dapatkan phonetic symbol tu. That's all. Now, bolehlah korang taip phonetic symbol tu pada boundry di text grid

phonetic symbol for consonants
phonetic symbol for vowels
phonetic symbol for diacritics
CARA ZOOM BOUNDRY
  1. Pilih mana-mana boundry yang korang nak zoom
  2. Pada tab View, pilih option Zoom to selection

and this is how your text grid will be after you zoom your selected boundry




PREVIOUS PRAAT TUTORIAL
  1. Berkenalan dengan PRAAT software
  2. Menghasilkan Text Grid
  3. Menghasilkan boundry di Text Grid
  4. Menaip Phonetic Transcription di Text Grid dan Cara Zoom Boundry

No comments:

Post a Comment

Thank you for your feedback. Any request or inquiry, you may email me at zulfahmiazhar94@gmail.com

Regards,
Femmy