Pages

Saturday, 1 August 2015

Tutorial PRAAT: Menghasilkan Boundry di Text Grid

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum w.b.t. Jadi, untuk tutorial PRAAT hari ni, aku akan sambung dengan berkongsi cara-cara untuk menghasilkan boundry pada text grid. If you want to see previous PRAAT tutorial, feel free to click the link below


Boundry ni sangat perlu untuk kita analyze serta membuat pecahan terhadap bunyi pertuturan yang ada berdasarkan apa yang ditunjukkan pada spectogram. 

Untuk mengenalpasti bunyi apa yang ditunjukkan kat spectogram, kita perlu belajar dan tahu terlebih dahulu ciri-ciri spectogram untuk setiap bunyi. Tapi hari ni, kita fokus dulu cara-cara nak hasilkan boundry kat text grid ni ye.

Text Grid WITHOUT a boundry
Text Grid WITH a boundry

So, first of all, korang kena gerakkan cursor korang dekat mana-mana area atas spectogram dan klik dekat bahagian yang korang nak letak boundry untuk korang dapat a grey line with 3 transparent bullet on it


Kalau dah dapat grey line yang ada 3 bullet tu, dekat line kuning no 1 tu, korang klik dekat transparent bullet yang pertama tu and..Tada! Korang akan dapat double line warna merah macam gambar kat bawah ni. Kalau tak jelas, boleh klik kat gambar.


Untuk hasilkan boundry yang seterusnya, korang click pada bahagian spectogram yang seterusnya dan automatically double line yang warna merah tadi dia akan menjadi solid line yang berwarna biru.


Congratulations! Sekarang korang dah tahu macam mana nak hasilkan boundry pada Text Grid kat PRAAT. As simple as ABC :)

HOW TO REMOVE A BOUNDRY ?

Let say, korang tersilap masa nak letak boundry and nak ubah kedudukan boundry tu, korang pegi je dekat tab Boundry, then pilih option Remove or tekan je shortcut dia iatu Alt + Backspace

MAKE SURE sebelum korang remove tu, korang dah pilih boundry mana yang korang nak remove. If nothing, nothing happen la kan :)

No comments:

Post a Comment

Thank you for your feedback. Any request or inquiry, you may email me at zulfahmiazhar94@gmail.com

Regards,
Femmy